Skip to content

LingeFilm Autismevriendelijke voorstellingen wint de Jo de Gram prijs

Eens in de twee jaar reikt de gemeente Geldermalsen de Cultuurprijs en de Jo de Gram-prijs. De cultuurprijs wordt uitgereikt aan opmerkelijke projecten in de amateurkunst in de gemeente Geldermalsen. De Jo de Gram-prijs is een aanmoedigingsprijs voor nieuwe én bijzondere initiatieven die betrekking hebben op cultuuruitingen voor en/of van jeugd tot 23 jaar.

LingeFilm Autismevriendelijke voorstellingen was genomineerd voor de Jo de Gram-prijs en won deze prijs. Een kroon op het werk van de vrijwilligers van LingeFilm, en met name voor Ineke Kalisvaart als initiatiefneemster. Zij is in 2010, samen met stagiaire Katja Verbeek, begonnen met voorstellingen voor autistische kinderen.

Een ‘gewoon’ bioscoopbezoek geeft autistische kinderen te veel prikkels en het is hierdoor niet mogelijk om naar de film te gaan. Om deze prikkels te verminderen wordt het licht gedimd en gaat het geluidsvolume omlaag. Tijdens de voorstelling laten we maximaal 40 bezoekers toe (in plaats van de 98 personen die in de filmzaal passen). Daarnaast is het vooral de sfeer die het verschil maakt: die is warm en ‘inclusief’. Dit wordt benadrukt door het feit dat het bezoekers vrij staat om rond te lopen, geluid te maken of even de zaal te verlaten tijdens de film.

LingeFilm is het enige filmtheater in Nederland die autismevriendelijke filmvoorstellingen vertoont. Daar zijn we trots op en dat blijven we doen. Want we vinden het belangrijk dat ook kinderen met autisme naar de film kunnen.