Design by Dutch Portfolio

Maaltijd + Radiograph of a Family

AL
Iran, Noorwegen, 2020 - 88 min - Documentaire
Regie: Firouzeh Khosrovani
Cast: Soheila Golestani (Zichzelf), Christophe Rezai (Zichzelf), Farahnaz Sharifi (Zichzelf)

Bij deze film serveren we een heerlijk Perzisch menu:

  • Amuse: Naan-e-barbari met borani-e baghala en maast-e-chekideh  (platbrood met yoghurt-tuinbonen dip en uitgelekte yoghurt)
  • Voorgerecht: Salad-e kalam (koolsalade met zadenmix)
  • Soep: Ash-e-doogh (yoghurtsoep)
  • Hoofdgerecht: Tah-chin-e esfenaj & Gurmeh sabzi (gebakken rijst met gouden korst en spinazie-auberginevulling & Stoofpotje met kruiden en kidneybonen)
  • Nagerecht: Cake-e badam va gerdoo (amandel-walnotentaart)
  • Bij de koffie: Toot (zoete amandelbommetjes)

Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de prijs voor beste lange documentaire heeft gewonnen. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran. In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Voorstellingen

Maaltijd + Radiograph of a Family
za 13 november
18:00
Film + maaltijd