Skip to content

Het Smelt

Het Smelt

Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar ouders en nu haar jongere zus gaat verhuizen, is ze al helemaal eenzaam.Wanneer ze een bericht op social media ziet waarin de herdenking van een lang geleden overleden vriend wordt aangekondigd, brengt dat haar terug naar de zomer waarin ze dertien jaar oud was. Die zomervakantie bracht ze door als derde musketier met twee wat oudere jongens. Ze speelden een raadselspel met plaatselijke meisjes, met een schokkende afloop. Eva besluit terug te keren naar haar geboortedorp om de zomer die haar leven voor altijd veranderde achter zich te laten.Het Smelt is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Kijkwijzer rating: Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Kijkwijzer rating: Grof taalgebruik Kijkwijzer rating: Geweld

VPRO Cinema    ★★★★              Marchant is de ideale vertolker van de jonge Eva

Trouw                      ★★★              Ster van de film is zonder meer Rosa Marchant

NRC                         ★★★              Zit plottechnisch stevig in elkaar

De Morgen             ★★★              Prima regiedebuut

 

Deze week is het Boekenweek. LingeFilm programmeert in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland de film Het Smelt, een boekverfilming naar de gelijknamige bestseller van Lize Spit (1988). Zij woont in Brussel en met haar debuut Het smelt – dat momenteel in meer dan tien talen wordt vertaald – won ze de Bronzen Uil. Het smelt was in 2016 het best verkochte boek van Vlaanderen, werd uitgeroepen tot ‘NRC Handelsblad Boek van het jaar’ en stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2023.

Ben je geïnspireerd door de film? In de bibliotheek vind je tijdens de Boekenweek een speciale boekentafel met de romans van deze Vlaamse auteur en andere boeken die aansluiten bij het Boekenweekthema “Bij ons in de familie”.

België, Nederland

|

2024

|

111 min

|

Reguliere voorstellingen

Regie

Veerle Baetens

Cast

Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant

Voorstelling

Het Smelt
vrijdag 15 maart
20:30
 
Tickets
vanaf 0,00
Het Smelt
woensdag 20 maart
20:00
 
Tickets
vanaf 0,00