Design by Dutch Portfolio

Apocalypse Now: Final Cut

16 Geweld
VS, 2019 - 183 min - Oorlog, Drama
Regie: Francis Ford Coppola
Cast: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

We beginnen deze filmavond met de voorfilm Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now, geproduceerd door KINO Rotterdam en geregisseerd door Baris Azman. In deze documentaire zijn nog niet eerder gepubliceerde setfoto’s te zien van de Nederlandse oorlogsfotograaf Chas Gerretsen, gemaakt tijdens de opnames van Francis Ford Coppola’s Vietnam-epos. Chas Gerretsen werd in 1976 persoonlijk door Coppola uitgenodigd op de set van Apocalypse Now op grond van zijn ervaringen als oorlogsfotograaf. In Dutch Angle verkent de regisseur o.a. Gerretsens jeugd in Nederland, zijn werk in conflictgebieden als Chili, Cambodja en Vietnam en zijn relatie met Coppola, de cast & crew en toont hij meer dan honderd foto’s van o.a. Marlon Brando, Dennis Hopper, Martin Sheen en Scott Glenn. Het werk en verhaal van Chas Gerretsen werpt 40 jaar na de release van de beste oorlogsfilm ooit, een nieuw licht op de totstandkoming van Apocalypse Now met nog nooit eerder getoond beeld.

Deze Nederlandse productie heeft de officiële goedkeuring gekregen van Francis Ford Coppola, die door deze documentaire de foto’s voor het eerst in 40 jaar weer te zien kreeg. Vanaf nu ook voor het eerst te zien voor het Nederlandse publiek en voorlopig ook de enige manier om deze foto’s te zien. Meer achtergrondinformatie over de documentaire en de totstandkoming is te vinden op: www.dutchangledoc.com

De documentaire start om 20.30 uur waarna direct de film (met pauze) begint. De entreeprijs voor deze filmavond is € 10,- (met LingeFilm FanPas € 7,50).

Apocalypse Now: Final Cut is Francis Ford Coppola’s licht ingekorte versie van Apocalypse Now. Francis Ford Coppola’s oordeelde destijds over Apocalypse Now ‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’. Inmiddels is het 40 jaar later en wat toen mocht klinken als grootspraak, deze uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen. Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I’ve seen horrors…’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft. De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. De film, gebaseerd op Joseph Conrads Heart of Darkness, won een Gouden Palm en twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.

Voorstellingen

Apocalypse Now: Final Cut
za 8 februari
20:30
Film + Extra